Risotto met paddestoeltjes

Standaard

Volgend recept is misschien eerder een weekend-recept, zo eentje voor als je een tikje meer tijd hebt, en dan maak je een extra portie voor de maandag op’t werk. Wedden dat iedereen jaloers is op je lunch?

Als voorgerechtje probeerden we hartige broodpudding uit, maar dat recept was duidelijk nog een bèta-versie, dus zullen we eerst nog wat verfijnen alvorens te bloggen (maar wel veelbelovend!)

Voor de Risotto heb je nodig:
– 100 gr risottorijst per persoon
– zo’n 100 gr paddenstoelen per persoon; het lekkerste is om verschillende soorten te nemen, waarvan een deel Porcini (Italiaans eekhoorntjesbrood) (als je de Parijse champignons neemt, kan het goed zijn wat meer te voorzien wegens veel volumeverlies tijdens het stoven)
– droge witte Italiaanse wijn (wij gebruikten Orvieto)
– groentebouillon: 1,75l voor 4 pers (ook zeer lekker met champignon-bouillon, maar is moeilijker te vinden)
– boter en olijfolie
– ajuin en sjalotjes naar smaak
– verse parmezaanse kaas
– zout en peper

Aan de slag:
– Snijdt de champignons, ajuin en sjalotjes in stukjes
– zet de bouillon op en houdt hem tijdens het bereiden tegen het kookpunt aan om het garingsproces van de rijst niet te verstoren
– smelt wat boter in een grote kookpot met rijkelijk wat olijfolie. Fruit de ajuin en sjalotjes eerst en voeg dan de (ongewassen!) rijst toe. Zorg dat alle korrels met vet bedekt zijn (akkoord, dit is geen dieet-recept…). De bouillon mag soeplepel per soeplepel bij de rijst gedaan worden, wacht elke keer tot de bouillon bijna helemaal geabsorbeerd is voor je de volgende soeplepel toevoegt. Nu en dan een scheutje witte wijn bijvoegen ook. Belangrijk is dat je hier de boel goed in de gaten houdt en tijdig roert.
– Als de risotto bijna gaar is, kan je de champignons in flink wat boter bakken. Peper en zout naar smaak toevoegen.
– Als risotto en champignons klaar zijn, kan je de champignons door de rijst scheppen, goed roeren en proeven of extra kruiden nog nodig zijn.
– Serveren met vers gemalen parmezaanse kaas en als je het helemaal af wil hebben een tweetal blaadjes verse basilicum.
– Vergeet de rest van de fles wijn ook niet! 😉

Ik vind dit persoonlijk een eerder feestelijk recept en ’t heeft ontzettend gesmaakt!

 

Plaats een reactie